ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ TASARIMINDA GESTALT TEORİSİ


 GESTALT ile ilgili görsel sonucu
     Gestalt Teorisini organize bütünlük olarak tanımlayabiliriz.Bir endüstriyel tasarım çoğu zaman farklı öğelerin bir araya gelmesiyle oluşur.Tasarımın başarısı ürünün tasarlandığı biçimle algılanabilmesi ile ilişkilidir.Tasarımcı ürünü tasarlarken kullanıcıların en doğru şekilde algılayabilmesi için çalışmalar yapar.
     1.Algı;Bir şeye dikkatimiz yönelterek o şeyin bilincine varma anlamına gelir,yorumlama yapabilmemiz için duyum ve algının birleşip algılamayı ortaya çıkarmasını gerektirir.
      2.Gestalt Algı Teorisi:Görsel algılamanın nasıl, nelerin etkisinde gerçekleştiğini; etkilerin süreci nasıl değiştirdiğini açıklamaya odaklanır.Bütün parçalardan oluşmuştur ve parçalar tek tek bütünü yansıtmazlar,bütün parçaları kendi özelliğine göre seçer.
          3.Endüstri Ürünleri Tasarımında Gestalt Teorisi;Endüstri tasarımcıları insanların yaşam çevreleri ve kullandıkları nesneler arasındaki ilişkileri incelerler.Bu yüzden algılamayı daha önemli hale getirirleri,bunu Gestalt’ın kanunlarıyla sağlarlar.

Ä°lgili resim

*Gestalt Yakınlık Kanunu: Birbirine yakın duran elemanlar bütün-grup olarak algılanır.
*Gestalt Benzerlik Kanunu: Belli bir yönden benzer elemanlar bütün olarak algılanır. Birbiriyle ilişkisi olan elemanlar benzer özellikte tasarlanarak diğerlerinden ayrılır.
*Gestalt Sürerlik Kanunu: İnsan algısı uzanan bir şekli, algısında bitiş noktasından devam ettirme eğilimindedir.
*Gestalt Kapalılık Kanunu: Bilinçli olarak eksik bırakılan kısımlar üründe bütünün devamı olarak algılanır.
*Gestalt Simetri Kanunu: Simetrik objeler bir bütün olarak algılanır. Simetrik şekiller asimetrik şekillere göre daha kolay algılanır.
*Gestalt Figür-Fon İlişkisi: Ürünün yüzeyinde bulunan ve tasarımcı tarafından yüzeyden farklılaştırılarak algılanmasını sağlamak amacıyla belirginleştirilmesi için kullanılır.
          Sonuç: Tasarımcının ürünü ile vermek istediği mesajı kullanıcıların en doğru şekilde algılayabilmesi o tasarımın başarısını kanıtlar ve yansıtır.Mesaj ne kadar doğru iletilirse o kadar başarılı bir tasarım ürünü oluşur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTROPOMETRİ ve ERGONOMİ

AVRUPA'DA GOTİK RÖNESANS ve BAROK MİMARİLERİ